Eser Hakkında

Babalar ve Oğullar, Rus edebiyatının ilk modern roman örneği olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda nihilizm düşüncesini konu edinen ilk romandır.  

  Romanda Bazarov ve Arkadiy’nin aileleriyle aralarında olan kuşak farkı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan fikir uyuşmazlıkları ele alınmıştır.Aynı zamanda da aynı dönemde yaşayan iki aile karşılaştırılmıştır.Eser yaklaşık olarak 1850-1860 yıllarını anlatmaktadır. Bu yıllarda “Nihilizm” görüşü ön plana çıkmış bir konudur. Eserde özellikle Bazarov hiçbir otoriteyi kabul etmemektedir ve bu nedenle Pavel ile sürekli tartışma ortamına girmektedir.

 Kimi zaman bu “hiç” kaynaklı olan duygu bireyler arasında ki duygusal ilişkileri de etkilemiştir. Bazarov, kendi kişisel duygularını Anna ile rahatça paylaşamamıştır ve Anna’nın aşkına karşılık verememiştir. Yahut Bazarov’un babası oğlunun düşüncelerinden ötürü onu çok sevdiğini söylemekten çekinir olmuştur. Çünkü Bazarov, duyguların paylaşılmasından hoşlanmamaktadır. 

  Nihilizm; metafizik ve ahlaki güçleri yok sayan, mevcut olan değerlere ve düzene karşı çıkan, hiçbir iradeye boyun eğmeyen görüşlerin genel adıdır.Bu felsefi düşüncenin eserde karakterler üzerindeki etkilerini görmek mümkündür.

  Eserde halkın çeşitli tabakalar halinde olduğu görülmektedir. (Soylular, köylüler ve  Prensesler gibi) Romanda hizmetçiler ailelerle birlikte yaşamaktadır ve ailelere her türlü konu da yardımcı olmaktadırlar. Örneğin ; Dunyaşa, Feniçka’nın yardımcısıdır ve Mitya’ya bakmaktadır.  Piyotr ise Nikolay’ın uşağıdır  fakat Bazarov ve Pavel’in kişisel meselelerinde bile yer alabilmektedir. Bu durum eserin yazıldığı dönemin toplum yapısı hakkında bilgi vermektedir.